joi, 10 iunie 2010

Mancarea chiar conteaza!

De curand am vazut un film extrem de interesant , referitor la mancare si la rolul covarsitor pe care il are asupra vietii noastre .
In acest documentar, numit „Food maters”( mancarea conteaza) , o serie de experti in alimentatie si nu numai , ne prezinta situatia actuala a omenirii din punctul de vedere al nutritiei .
Cercetatorii atrag atentia faptului ca mancarea ( cea nesanatoasa desigur) este principala cauzanta a numarului crescut de boli cu care se confrunta omenirea in ultima vreme. Sunt luate in discutie 2 dintre cele mai „ in voga” afectiuni : bolile cardiovasculare si cancerul . Desigur ca alimentatia nu este singura care ne poate otravi daca este de proasta calitate,dar daca se adauga o cantitate mare de stres + o viata dezordonata , efectul poate fi unul teribil.
Pe parcusul filmului, sunt prezentate metode naturale pentru tratarea bolilor mentinate mai sus, cu ajutorul alimentelor sanatoase si (o sa va mirati) ...cu vitamina C. Da , se pare ca este unul dintre cele mai eficiente moduri de a invinge cancerul si bolile cardiovasculare . Tocmai lipsa ei in organism poate provoca dereglari, dar este bine de stiu ca luata in cantitati foarte mari , poate vindeca la fel de bine ca radioterapia sau chimioterapia.
Daca vreti sa aveti un regim de viata sanatos si eficient ar trebui , in primul rand sa faceti miscare(orice sport va place e binevenit) sa incercati sa practicati meditatia si sa va eliberati de stresul cotidian. Poate ca suna cunoscute aceste metode , dar trebuie sa le amintim , pentru ca sunt de baza, spun cercetatorii.
Sa trecem acum la lista cu alimente. Cele mai bune sunt desigur, legumele, dar nu oricare. Expertii militeaza pentru consumarea celor organice , cu adevarat sanatoase. De asemenea e foarte important sa mancam cat mai multe fructe si legume proaspete .Orice masa ar trebui sa fie compusa din jumatate alimente crude ,in starea lor naturala . In asta consta secretul . Sa fie „gatite” cat mai putin posibil si sa fie de provenienta din tara sau chiar din curtea noastra, daca se poate . Alimentele care au calatorit mii de kilometri si-au pierdut din calitate. Ne pot oferi doar 40% din vitaminele necesare...
Daca vrem pur si simplu sa avem un organism mai puternic si mai rezistent, fara a tine un regim atat de „crud” , putem suplimenta alimentatia cu multa apa, vitamine(putini oameni stiu ca se pare ca ar trebui luate zilnic), spirulina , polen si nuci .Sunt doar cateva superalimente, asa cum le denumesc oamenii de stiinta . Sunt foarte usor de achizitionat(foarte ieftine) si pot face minuni .
De tinut minte: Beti cat mai multa apa pe stomacul gol, 1-2 litri este ideal pentru a va elimina toxinele. O cura cu spirulina o data la cateva luni macar, este foarte necesara, aceasta fiind considerata unul dintre cele mai complexe alimente existente . Este recomandata, alaturi de polen , mai ales in cazul persoanelor care fac mult sport sau depun un efort sustinut. Nucile sunt foarte bune pentru prevenirea cancerului , la fel ca si vestitul ceai verde , consumat in special in tarile asiatice.

Ar fi bine da dam mai multa importanta nutritiei , pentru ca reprezinta esenta vietii. Atunci cand avem o problema medicala, poate nu ar fi rau sa ascultam sfatul lui Hipocrate, parintele medicinei moderne :” Lasati mancarea sa va fie medicament” ...

Un comentariu:

  1. Strategii de crestere a performantei fizice(d.p.d.v medical)
    1.Consuma carbohidrati pentru energie
    -70% din aporturile calorice trebuie sa fie reprezentate de carbohidrati.Pentru un sportiv care consuma 3000 calorii zilnic,aportul de carbohidrati reprezinta 500 grame,repartizate in mai multe mese pe parcursul zilei.O dieta bogata in energie cu cateva zile inainte de un eveniment sportiv important va ajuta la stocarea energiei necesare.
    2.Hidrateaza-te!
    -Cu trei zile inainte de un eveniment sportiv important,ai grija sa te hidratezi corespunzator.Intrucat muschii contin multa apa,chiar si o deshidratare usoara poate avea drept rezultat scaderea performantei fizice.De exemplu,un sportiv care cantareste 72 kg trebuie sa bea 12 pahare de apa zilnic.
    3.Redu consumul de grasimi
    -Masa dinaintea antrenamentelui sau a unui eveniment sportiv joaca un rol decisiv.Ea trebuie sa fie saraca in grasimi,deoarece acestea sunt greu de digerat si dau mult timp senzatia de satietate.Masa trebuie luata cu 3 ore inaintea meciului sau a intrecerii sportive.Ea trebuie sa fie bogata in carbohidrati complexi(aproximativ70% din aporturile energetice),sa aiba un continut mediu de proteine(20%din aporturile energetice)si saraca in grasimi(aproximativ 10%.Proteinele stimuleaza secretia de insulina,care contribuie la utilizarea eficienta a glucozei de catre muschi.
    Pentru un tanar sportiv, masa dinaintea antrenamentului poate consta in:
    - cerealele, fructe si suc de morcovi
    - unt de arahide si paine integrala
    - paste fainoase cu sos fara grasimi
    - iaurt degresat si fructe
    4.Nu consuma zahar rafinat
    -Consumul de dulciuri care contin zahar rafinat(bomboane)este o cauza a scaderii performantei fizice,datorita secretiei mari de insulina si a efectelor fluctuatiei glicemiei.Energia disponibila in organism are o influenta decisiva asupra performantelor fizice.Carbohidratii care elibereaza rapid energia sunt cei cu index glicemic mare:sucul de portocale,bananele,strugurii si morcovii.
    5.Inlocuieste pierderile hidrice
    -Dupa efectuarea de exercitii intense,trebuie sa inlocuiesti pierderile de carbohidrati si electroliti.Imediat dupa antrenament,bea cel putin doua pahare de apa rece,apoi consuma alimente bogate in carbohidrati.Nu uita sa mananci incet dupa efortul fizic,pentru a evita greata,arsurile de stomac si crampele.Consumul de apa inainte de masa are rolul de a preveni oboseala si crampele ce se pot instala dupa antrenament.

    RăspundețiȘtergere